Zonnewarmte wasmachine

Gestimuleerd door een ontwerp dat ik vond op het internet ben ik begonnen met de bouw van een zonnecollector waarmee leidingwater kan worden opgewarmd voor de wasmachine. De wasmachine staat in de schuur en de zonnecollector staat dan ook op het dak van de schuur.

Het schema is als volgt:
De zonnecollector samen met de warmtewisselaar in het watervat vormen samen een gesloten circuit dat met koelvloeistof zal worden afgevuld. Op die manier hebben we een systeem dat zomer en winter kan worden gebruikt en geen onderhoud nodig heeft. De pomp zorgt voor de circulatie en een expansievat houdt de druk er op. De koelvloeistof zal dezelfde zijn als in auto's wordt gebruikt, dus op glycerolbasis, en wordt van bovenaf de zonnecollector ingebracht. Met waterdruk wordt het circuit afgevuld.
Met een pompschakelaar (Antronics, bouwpakket 0100) wordt de temperatuur in het vat en van de zonnecollector vat gemeten. Als de aanvoertemperatuur boven die van het vat ligt, zal de pomp in werking worden gezet. Momenteel is er nog geen beveiliging voor de maximale temperatuur.
Het koude leidingwater wordt opgewarmd in het vat. Het warme water wordt gemengd met koud water tot een temperatuur van maximaal 28 graden Celsius voor de wasmachine.
De collector zelf bestaat uit een koperplaat van 155 x 65 cm2. Daarop zijn 10 koper buizen gesoldeerd, 9 met een diameter van 12 mm en de onderste van 15 mm die tevens als retourleiding fungeert. Met behulp van T-stukken is aan de linkerzijde de aanvoerbuis (diameter 22 mm) gemonteerd met aan de bovenkant een vulkraan en onderaan een koppeling naar de aanvoerleiding. Aan de rechterzijde hebben we de afvoerbuis (diameter 22 mm) met bovenaan een ontluchter; onderaan de koppeling naar de buis van 15 mm die uiteindelijk via een koppeling wordt verbonden met de afvoerleiding. De ontluchter is gemonteerd met behulp van een knelverbinding, zodat die goed verticaal kan worden gezet.
Het geheel is verpakt in een houten kist met isolatiemateriaal. Het deksel is een aluminium kozijn waarin plexiglas ruiten zijn aangebracht. De verbinding met de rest van het circuit in de schuur wordt gevormd door twee kunststof waterslangen.
De twee slangen van het dak komen in de schuur en worden aangesloten op metalen leidingen die uitkomen bij het vat. De aanvoerleiding is aangesloten via de pomp (uit een oude cv-installatie). In die leiding zit ook het overdrukventiel. De afvoerleiding loopt, via het vulpunt, langs het expansievat en vervolgens langs de drukmeter terug naar het dak. De gebruikte koelvloeistof is "Xstream coolant -26 C" van Comma. Volgens het opschrift van de containers beschermt de vloeistof het metaal. Tot nu toe heeft de firma niet de moeite genomen te reageren op mijn verzoek om meer informatie te sturen.
De wateraansluiting van de wasmachine loopt via een thermostaatventiel dat is afgesteld op 28 °C.