Zonnewarmte vaatwasser

Bij mijn schoonouders in Eindhoven was een van de eerste zonnewarmte-installaties opgesteld; het type was Acredal-S van Viessmann, zie de oude beschrijving. Na het verkopen van het huis kwam deze installatie beschikbaar en die heb ik nu weer thuis opgesteld. Er moest wel het een en ander gerenoveerd worden en een aantal onderdelen vervangen omdat die de verhuizing niet hadden doorstaan.

Deze installatie is aan de zijkant van het huis opgesteld, dicht naast de keuken. Het warme water wordt gebruikt voor de keuken, in het bijzonder voor de vaatwasser. De vaatwasser heeft geen zogenaamde "hot fill" mogelijkheid maar kan wel een toevoertemperatuur tot 60 °C hebben.
De panelen rusten op balken die aan de ene kant aan de muur zijn bevestigd en aan de straatkant liggen op een open schutting. In de schutting worden klimplanten geleid om een en ander aan het zicht te onttrekken. De zijkanten van de panelen worden in de loop der tijd omwoekerd door de druif.
Onder de panelen is een "tuinhuisje" gebouwd waar de installatie in staat. Geïsoleerde slangen verzorgen de verbinding tussen de vat in het huisje en de panelen er boven. De elektriciteit-, koud- en warmwaterleiding naar de keuken gaan door een gat in de zijmuur net boven het maaiveld. De leidingen zelf lopen door de grond en zijn ook geïsoleerd. Aan de achterkant van het huisje is een dubbele deur gemaakt zodat alles eenvoudig toegankelijk is.
In het huisje is het vat opgesteld. De schakeling is identiek aan die van de installatie in de schuur. Alleen de pomp verschilt; die komt van de oude installatie. De montage van de leidingen is in omvang teruggebracht vergeleken met de originele uitvoering zodat een compact geheel werd verkregen. De electronica is geheel vervangen door de Antronics pompschakelaar zoals die ook voor de schuurinstallatie wordt gebruikt.
De wateraansluiting van de vaatwasser loopt via een thermostaatventiel dat is afgesteld op 60 °C.